A légzőrendszer

A légzőrendszer

A légzőrendszer felépítése
A légzőrendszer a légzést biztosító szervekből áll. A légzés a levegő és a vér közötti gázcsere, amely révén a szervezet képes oxigént (a tápanyagok elégetésében szerepet játszó gázt) tárolni, illetve eltávolítani a szén-dioxidot (az emberi anyagcsere végtermékét).

Az embereknél a légzőrendszer a mellkasban helyezkedik el és a következő részekből áll:

  • Orr és szájüreg, ahol a levegő a környezetből bejut a szervezetbe, és ahol életbe lépnek az első légzőrendszeri védelmi mechanizmusok;
  • Orrüregek és orrmelléküregek, ahol a levegő felmelegítése és nedvesítése, illetve továbbtisztítása zajlik. A port és az irritáló anyagokat csapdába ejtik a csillószőrök és nyák. Ugyanitt találhatóak a szaglószervek is;
  • A garat a légző- és az emésztőrendszer közös szakaszát alkotó csőszerű szerv, amelyen áthalad az étel, a folyadékok és a levegő is. Az ételek és a folyadék tüdőbe jutását a gégefedő akadályozza meg, ami nyelés közben elzárja az alsó légutak felé vezető útvonalat.
  • A gége a levegő tüdő irányába történő elvezetésére szolgáló csőszerű szerv. A gégében helyezkednek el a hangszalagok, amelyek rezgése segíti a hangok és a szavak képzését az embernél.
  • A légcső a levegő tüdőbe történő vezetésére szolgáló csőszerű szerv. Itt csillószőrök találhatóak, amelyek megállítják az irritáló anyagokat, és elősegítik a nyák mozgását a hörgők felől a felső légutak irányába.
  • A hörgők a légcső elágazásából származó két csőszerű szerv, amelyeken keresztül a levegő bejut a tüdőkbe.
  • A bronchiolusok (hörgőcskék) a hörgők további elágazásából származnak, és a levegőt az alveolusok (tüdőhólyagocskák) irányába vezetik.
  • Az alveolusok kapillárisokkal átszőtt kis gömbök, ahol megtörténik az oxigén- és szén-dioxidcsere a levegő és a vér között.
  • A tüdő páros, zsákszerű szerv, amely különböző, alveolusokat tartalmazó lebenyekre oszlik. A légzőizmok segítségével a tüdők biztosítják a levegő bevitelét térfogatuk módosításával.
  • A mellhártyák kétrétegű szerózus zsákok, amelyek beborítják a tüdőket, a mellkasfalhoz kapcsolva azt, és biztosítva a tüdők tágulását. A két mellhártyaréteg közötti tér folyadékot tartalmaz, amely lehetővé teszi a tágulását.
Működésük révén a légzőizmok lehetővé teszik a mellkasfal mozgását és ezáltal a tüdő térfogatának növekedését, elősegítve a belégzést. A legfontosabb légzőizom a rekeszizom, amely elválasztja a tüdőket az emésztőrendszertől és lehetővé teszi a légáramlás szabályozását (a légáramlásnak is fontos szerepe van a beszédben).
Tüdő Szájüreg Gége Hörgők Tüdő Rekeszizom Orr és orrüregek Torok Légcső Bronchiolusok (hörgőcskék) Alveolusok Mellhártyarétegek