Hurutos köhögés

Hurutos köhögés

A hurut a nyálkahártyák gyulladásos állapota, amely fokozott nyáktermelődéssel jár. A köhögés, bár irritációnak tekintjük, valójában nagy segítségére van a szervezetünknek. Ténylegesen egy önvédelmi mechanizmus, amely révén a szervezet igyekszik kipréselni a légúti irritáló anyagokat és fertőző ágenseket, amelyeket a légzőszervek nyálkahártyája által termelt, védő szerepet betöltő nyák által alkotott hurutos váladék „csapdába ejtett”.

Tartós köhögés

Hurutos váladék fokozott termelődése

A hurutos váladék színének változásai

Amikor a légutak fertőzés vagy külső anyagok (például cigarettafüst) hatására begyulladnak, nagyobb mennyiségű hurutos váladék termelődik a gyulladással szembeni reakcióként. A túltermelés miatt a hurutos váladék nem távozik a szokásos módon, mert sűrűbb, tapadósabb. Az ember ezért elkezd köhögni. Ezt nevezzük hurutos vagy produktív köhögésnek. Ez a mechanizmus elősegíti a túlzott mennyiségű hurutos váladék és a káros anyagok kiürítését, megakadályozva a légutak elzáródását. Amikor a túlzott mennyiségű váladékot sikerült kiüríteni, a hurutos köhögés megszűnik.
A hurutos köhögés kezelésekor elő kell segítsük a köpetürítést. A légutak fertőzése esetén a termelődő hurutos váladék különösen viszkózus, azaz tapadós, ezért el kell azt folyósítani.
Ilyen esetben szükség van nyákoldó hatóanyagokra, mint amilyen például a Fluimucil hurutos köhögésre készítményben megtalálható N-acetilcisztein. Ezek a hatóanyagok felbontják a fehérjekötéseket, elfolyósítják a besűrűsödött nyákot, egyszerű és fájdalommentes módon szabadítva fel a légutakat.
A Fluimucil hurutos köhögésre készítménnyel végzett gyógyszeres kezelésen kívül számos hagyományos módszer, például a méz vagy a bő folyadékfogyasztás segíthet enyhíteni a köhögés miatt jellemzően kialakuló járulékos tüneteket, mint például a torokfájást vagy -zsibbadást.
Tüdő A Fluimucil hurutos köhögésre oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot, elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést.