Hurutos köhögés

Hurutos köhögés

A hurut a nyálkahártyák gyulladásos állapota, amely fokozott nyáktermelődéssel jár. A köhögés, bár irritációnak tekintjük, valójában nagy segítségére van a szervezetünknek. Ténylegesen egy önvédelmi mechanizmus, amely révén a szervezet igyekszik kipréselni a légúti irritáló anyagokat és fertőző ágenseket, amelyeket a légzőszervek nyálkahártyája által termelt, védő szerepet betöltő nyák által alkotott hurutos váladék „csapdába ejtett”.

Tartós köhögés

Hurutos váladék fokozott termelődése

A hurutos váladék színének változásai

Amikor a légutak fertőzés vagy külső anyagok hatására begyulladnak, nagyobb mennyiségű hurutos váladék termelődik a gyulladással szembeni reakcióként. A túltermelés miatt a hurutos váladék nem távozik a szokásos módon, mert sűrűbb, tapadósabb. Az ember ezért elkezd köhögni. Ezt nevezzük hurutos vagy produktív köhögésnek. Ez a mechanizmus elősegíti a túlzott mennyiségű hurutos váladék és a káros anyagok kiürítését, megakadályozva a légutak elzáródását. Amikor a túlzott mennyiségű váladékot sikerült kiüríteni, a hurutos köhögés megszűnik.
A légutak fertőzése esetén a termelődő hurutos váladék különösen tapadós, ezért a légutak gyorsabb tisztításának érdekében szükséges azt folyósítani.

Ilyen esetben szükség van nyákoldó hatóanyagokra, mint amilyen például a Fluimucil készítményekben megtalálható N-acetilcisztein. A Fluimucil kettős hatásának köszönhetően nemcsak a váladékot oldja, így könnyítve a légzést, de antioxidáns hatásával a tüdősejtek védelméhez is hozzájárul.

Találja meg az Önnek megfelelő Fluimucil készítményt!
Tüdő A Fluimucil hurutos köhögésre oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot, elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést.