Influenza

Influenza

A világon évente több millió ember lesz influenzás. Az influenza vírusos betegség, amelyet az emberek több mint 2000 éve ismernek, de terjedésének és legyőzésének módját csak az utóbbi 200 évben tanulmányozták.

magas láz, izzadás és hidegrázás

izom- és ízületi fájdalom

fejfájás

torokfájás

Az influenza különböző szervrendszereket érintő szisztémás fertőzés (különösen légúti, de egyes esetekben emésztőrendszeri és csont-izomrendszeri tünetek is jelen vannak). Az influenzát az Orthomyxovírusok családjába tartozó, állandó mutációkon áteső, különféle vírusok okozzák.
A népesség legveszélyeztetettebb szegmenseiben (12 év alatti gyermekek és 70 évesnél idősebbek), vagy a különösen virulens törzsek esetében (mint például az, amelyik 1918-ban sújtotta a világot), szövődmények léphetnek fel a másodlagos bakteriális fertőzések miatt, amelyek akár halálhoz is vezethetnek. Rendes körülmények között azonban a tünetek megfelelő kezelésével és szükség esetén az oltások alkalmazásával, vagy a másodlagos fertőzések antibiotikum-kezelésével a betegség normál esetben körülbelül egy hét alatt lezajlik.
Az egyébként egészséges embereknél az influenza terápiája a tünetek kezelésén alapul, és a cél a láz, a diszkomfortérzés, a légúti pangás és a fájdalom csökkentése.
A gyógyszeres kezeléseken kívül számos természetes módszer, például gyömbértea ivása, illóolajok: eukaliptusz- és kakukkfűolaj alkalmazása, illetve a méz hozzájárulhatnak az influenzás tünetek enyhítéséhez. Ezenkívül a zavartalan lefolyáshoz, valamint a teljes és gyors gyógyuláshoz szigorú ágynyugalom és a megfelelő folyadékbevitel biztosítása – az elvesztett folyadékok pótlására – ajánlott.