Megfázás

Megfázás

A megfázás vagy vírusos orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz) az egyik legelterjedtebb betegség a világon: évente egy milliárd embernek kell megküzdenie a különféle okokra visszavezethető fertőzésre jellemző problémákkal és kellemetlen érzésekkel.

vérbőség az orrban

orrfolyás (sűrű és fehéres nyák)

orrdugulás

A megfázás oka jellemzően vírusos eredetű: legalább 200 különféle vírustörzs hozható összefüggésbe a rinitisz tüneteivel. Az egyik legelterjedtebb a Rhinovirus.
Az igazi megfázás, vagyis a tünetek megjelenése főként szervezetünk vírusfertőzéssel szembeni, 2–3 napig tartó lappangási időt követően kialakuló immunválaszával függ össze.
A rinitisz további okai lehetnek a pollenekkel vagy állati bőrrel kapcsolatosan kialakuló allergiás reakciók (az úgynevezett szénanátha), a hőmérséklet vagy a légnyomás hirtelen megváltozása (a vazomotoros rinitisz esetében), vagy az irritáló anyagokkal való érintkezés. Fontos megemlíteni, hogy a stressz járulékos módon elnyomhatja az immunrendszert, lehetőséget adva ily módon a vírusnak, hogy megtámadja a szervezetünket.
A megfázás kezelése tüneti terápián alapul: az orrdugulás és orrfolyás enyhítését és a tünetek okozta kellemetlen érzések csökkentését célozza meg, miközben a tüneteket kiváltó fertőzés általában spontán meggyógyul néhány nap alatt. A megfázásos tünetek kezelése mellett fontos, hogy elkerüljük a szövődményeket, például az orrmelléküreg-gyulladást, amely az orrmelléküregek – orrdugulás miatt kialakuló – gyulladásával és vérbőségével jár.
Ehhez ki kell tisztítani a légutakat és csökkenteni az érintett terület vérbőségét. A legfontosabb ilyenkor a rendszeres és gyakori orrfújás, akár napi 15-25 alkalommal. A tünetek enyhítésében segít a Rinofluimucil két hatóanyaga: az N-acetilcisztein nyákoldó hatású, a tuaminoheptán-szulfát pedig az orrnyálkahártya vérbőségét, duzzanatát csökkenti.
A Rinofluimucil hatását különféle természetes szerekkel meg lehet támogatni: fűszerekkel, mint például a chili, fahéj és szegfűszeg, illetve egyes zöldségek, például a hagyma és a fokhagyma baktériumellenes hatásuk révén hasznosak lehetnek a fertőzés legyőzésében. Emellett a zöldleveles zöldségekben, és egyes gyümölcsökben, például a citrusfélékben és a kiwiben megtalálható C-vitamin elősegítheti az immunrendszer karbantartását.

Ezenkívül a pihenés lehetővé teszi a gyorsabb immunválaszt, és elősegíti a gyors és teljes gyógyulást.
Tüdő A Rinofluimucil felszabadítja a légutakat az N-acetilcisztein nyákoldó hatásának köszönhetően.