Száraz köhögés

Száraz köhögés

A köhögés akaratlan reflex, védekező mechanizmus, amely révén a szervezet igyekszik megvédeni a felső légutakat a levegőben terjedő irritáló anyagok vagy fertőző ágensek támadásától.

tartós és zavaró köhögés

váladék nincs

mellkasi fájdalom

A száraz köhögés a légutak vírusfertőzésének jele lehet. További lehetséges okai: gyomor-nyelőcső reflux, különböző irritáló anyagok hatása (például cigarettafüst), finom porok (mint amilyen a szmogban van), illetve akár az is, ha a levegő túl hideg.
Bár a köhögés hasznos védekező mechanizmus, amikor a túlzott mértékű száraz köhögés megzavarja az alvást, bántja a torkot, és a köhögési rohamok mellkasi fájdalmat okoznak, akkor érdemes lehet csillapítani azt.
A kezelés fő iránya a köhögési inger csillapítása. Egyes hatóanyagok, pl. a kloperasztin-fendizoát a köhögés idegközpontjára hatnak, csökkentve az ingert, ugyanakkor ellazítják a hörgőizomzatot is.
A gyógyszeres kezelés mellett a száraz köhögés járulékos tüneteit természetes szerekkel (például mályvával és mézzel) is lehet csökkenteni, ami enyhíti a rohamokat és a torokban lévő zsibbadásérzést.