Tudj meg többet a légzőrendszerről

LÉGZŐRENDSZER

A légzőrendszer fizikai védekező mechanizmusai

Légzőrendszer

Amikor lélegzünk, a levegő bejut a szervezetünkbe. A légzőrendszerbe azonban nem csak a levegő jut be, hanem pollenek, hamu, por, penészgombaspórák, szerves részecskék, vírusok és baktériumok is. Ezek a légzőrendszer egészségére nézve potenciálisan veszélyes anyagok, organizmusok, és szintén bejutnak a tüdőkbe.
Az ilyen fenyegetések elkerülése érdekében a légzőrendszer különféle védekező mechanizmusokkal rendelkezik, immunrendszeri és mechanikus jellegűekkel egyaránt.
A légzőrendszer fizikai védekező mechanizmusai a következők:
- orrszőrök;
- mukociliáris transzport;
- köhögés és tüsszögés.

Az orrszőrök képezik az első gátat a szervezetben a belélegzett levegőben rejlő veszélyekkel szemben: az orrüregben található orrszőrzet az orron át belélegzett káros részecskék zömét csapdába ejti.
A mukociliáris transzport a teljes légzőszervi csőrendszert (a gégétől a hörgőkig) átszövő védelmi rendszer. Ezeknek a szerveknek a belső falát viszkózus nyák borítja, amelyet speciális mirigyek választanak ki, és amely csapdába ejti az orrszőrzet gátján átjutó finom részecskéket. Ezt a nyákot a csapdába ejtett káros elemekkel együtt a nyákréteg alatt elhelyezkedő csillószőr-rendszer a felső légutak irányába mozdítja el, ahonnan aztán orrfújáskor eltávozik az orron keresztül. Ezzel segítjük légzőrendszerünket, hogy megszabaduljon az egészségre káros „hívatlan vendégektől”.
A köhögés és a tüsszögés bizonyos értelemben vészhelyzeti mechanizmusok, amelyek akkor lépnek életbe, ha olyan részecskék jutnak be a szervezetbe, amelyek méretüknél fogva nem távolíthatók el a mukociliáris tisztulás révén, illetve akkor, ha fertőzések vagy más betegségek következtében a szervezetben túlzott mennyiségű nyák termelődik. Ilyen esetekben a szervezet úgy reagál, hogy speciális idegreceptorokat stimulál, ami nagy levegőmennyiség nagy sebességgel (meghaladhatja a 300 km/órát) történő „kilövelléséhez” vezet, amellyel együtt a reakciót kiváltó idegentest is távozik.