Általános

Általános gyakori kérdések

A légzőrendszer a légzést (a környezet és a szervezet közötti gázcserét) biztosító szervekből áll: felső légutak (száj, orr és orrüreg), alsó légutak (gége, légcső, hörgők), pulmonális rendszer (hörgőcskék, alveolusok, tüdő és mellhártya) és légzőizmok.

A tüdő páros, zsákszerű szerv, amely egy sor belső üregből áll, ahol a levegő be- és kijut a szervezetből. A tüdőt egy kettős membrán, a mellhártya borítja, amely lehetővé teszi a tágulását.

A beszívott levegő a légutakon keresztül eljut az alveolusokba (tüdőhólyagocskákba), ahol megtörténik az oxigén- és szén-dioxidcsere a levegő és a vér között. A szén-dioxidot ezután a rendszer eltávolítja a szervezetből a kilégzés során.

A légutak különböző védekezési mechanizmusokkal rendelkeznek. A legfontosabbak ezek közül az orrszőrzet és a mukociliáris tisztítási mechanizmus, amelyek csapdába ejtik a kívülről jövő anyagokat, majd – a köhögéssel és tüsszentéssel együtt – eltávolítják az idegentesteket a szervezetből.

A légutakat érintő főbb kórfolyamatok a főként vírusos vagy bakteriális eredetű gyulladások, amelyek olyan tüneteket okoznak, mint például a láz, hurutos vagy száraz köhögés, torokfájás.

A köhögés és a tüsszögés az emberi szervezet automatikus reflexei, amelyek célja, hogy megvédjék azt a káros külső tényezők támadásával szemben, bizonyos mennyiségű levegő gyors és erőltetett „kilövellésével”.