A köhögésről

Köhögéssel kapcsolatos gyakori kérdések

A köhögés egy fizikai védekező mechanizmus, amely a kívülről bejutó irritáló anyagok ill. kórokozók eltávolítására szolgál.

Az idegentestek jelenléte a szervezetet nyák termelésére serkenti, amellyel azok csapdába ejthetők. Ha túlzott mennyiségű nyák halmozódik fel, vagy az idegentest túl nagy ahhoz, hogy a mukociliáris tisztulás el tudja távolítani, a köhögési idegközpont ingerlése révén hirtelen kilégzés következik be, amely során a levegő nagy sebességgel lökődik ki, magával ragadva az idegen anyagokat.

Megkülönböztetünk hurutos vagy produktív köhögést, amely hurutos váladék (általában fertőzés hatására kialakuló rendellenes nyákképződés) jelenlétét jelzi, továbbá száraz vagy ingerköhögést, amelynél nincs hurutos váladék termelés.

A hurutos váladék különösen viszkózus (sűrű és ragadós) nyák rendellenes termelését jelenti, ami rendszerint vírusos vagy bakteriális fertőzés következtében alakul ki, hogy felvegye a harcot a szervezetet érő támadással szemben, és csapdába ejtse a kórokozókat. A hurutos váladék ezután eltávolításra kerül.

A köhögés a test különböző izmainak és területeinek mozgásával és feszülésével járó folyamat. Amikor a köhögési roham erős és elhúzódó, a légzőizmokat és a mellkast érő feszülés olyan mértékű lehet, hogy az már fájdalmat okoz.

A száraz köhögést szabad csillapítani. Hurutos köhögés esetén a köhögés csillapítása akadályozza a légutak felszabadítását.

Az N-acetilcisztein oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot, elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést.

A Fluimucil nem tartalmaz glutént, így cöliákiás betegek is szedhetik.

A Fluimucil szirup és a 100 mg-os granulátum két éves kortól adható (három éves életkor alatt csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett). Terhesség ideje alatt – különösen az első harmadban – csak indokolt esetben, kizárólag orvosi előírásra és szoros ellenőrzés mellett szedhető a készítmény. Szoptatás ideje alatt csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható és kizárólag akkor, ha feltétlenül szükséges.