Torokfájás

Torokfájás

A szokásosan torokfájásnak nevezett betegség rendszerint a garat gyulladása (faringitisz) által okozott tünetegyüttes, amely általában kiterjed a teljes szájgarat nyálkahártyájára, elérve a mandulákat (amikor garatmandula-gyulladást okoz).

a teljes torokra kiterjedő fájdalom

nyelési nehézség

rekedtség

A torokfájás fő okát a vírusfertőzések képezik, de az esetek mintegy 40%-ában a faringitisz bakteriális eredetű, például Streptococcus okozza. Ha a fertőzés továbbterjed, úgynevezett Streptococcus-torok alakulhat ki, amely fertőző mikrobák okozta fehéres hólyagokkal jár.
A torokfájás további okai közé sorolhatók a cigarettafüst- vagy szmogexpozíció, a túlfűtött vagy szellőzetlen környezet (télen), és a túl alacsony hőmérsékletre beállított klímaberendezés (nyáron), vagyis általánosabban fogalmazva a hirtelen és túlzott mértékű hőmérséklet-változások.
A torokfájás kezelését két területre lehet felosztani: a fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentő szerekkel végzett tüneti kezelés a fájdalom és a gyulladás enyhítésére, illetve a szájüreg higiénés kezelése fertőtlenítőszerekkel a faringitiszt okozó vírusok vagy baktériumok kiküszöböléséért.
A természetes szerek közül egyes fűszerek és növények, mint például a fahéj, a zsálya, a hagyma és a citrom segíthetnek a fertőzés legyőzésében, és a méz lágyító tulajdonságaival együtt enyhíthetik a torok gyulladását. Ezen kívül a visszaesések csökkentése érdekében ajánlott odafigyelni a szellőztetésre és a környezeti higiéné biztosítására, hogy az életfeltételek ne legyenek kedvezőek a baktériumok és vírusok számára.