Láz

Láz

A melegvérű állatok képesek autonóm módon szabályozni a testhőmérsékletüket, és bizonyos tartományon belül tartani azt. Emberek esetében ez az érték 37 °C körüli. Amikor a hipotalamusz által szabályozott testhőmérséklet túlzott mértékben megemelkedik, akkor lázról beszélünk.

hidegrázás

ízületi fájdalom

fokozott izzadás

felgyorsult szívverés

A láz önmagában nem betegség, éppen ellenkezőleg: szervezetünk immunválaszának része. Vírusos vagy bakteriális fertőzés esetén a hipotalamuszból elindul egy akaratlan impulzus, amely a testhőmérséklet megemelkedéséhez vezet, a kórokozók semlegesítése és a mikrobák ellen harcoló fehérvérsejtek termelésének serkentése érdekében.
Ennek az önvédelmi mechanizmusnak van azonban mellékhatása is, amely diszkomfortérzés és fájdalom formájában jelentkezik, valahányszor lázas valaki. Emellett a hiperpirexia, vagyis a túl magas láz kockázata is ismert, amely a belső szervek végzetes károsodásának veszélyével járhat. Mindezt nyilvánvalóan hozzá kell adni ahhoz a klinikai háttérhez, amely a lázat okozó fertőzéssel járó diszkomfort érzést létrehozza.
Ezért a láz kezelésekor a tünetekre kell fókuszálni, a testhőmérséklet elfogadható értékre történő csökkentésére, a fájdalom enyhítésére, és ezáltal a gyengeségérzés mérséklésére.
A lázcsillapító gyógyszerek mellett hasznos lehet a természetes módszerek alkalmazása is, mint például a kakukkfű-, kamilla- vagy fehérfűztea, a könnyű ételek, például csirkehúsleves fogyasztása. Emellett a mechanikus módszerek alkalmazása is segít, például hideg vizes borogatás a fejre és nyakra, ami enyhülést hoz a beteg számára, valamint az égő szomjúság érzés csökkentése is. Végül nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel biztosítása, és szükség esetén sóoldatok szájon át történő alkalmazása, az izzadás révén elveszített folyadék és ásványi anyag pótlása érdekében.