Az influenzáról

Influenzával kapcsolatos gyakori kérdések

Az influenza egy erősen fertőző betegség, amelyet az Orthomyxovírusok családjába tartozó különféle vírustörzsek okoznak.

Az influenza megelőzési módjai a védőoltás, a megfelelő higiénés körülmények biztosítása, valamint a szoros érintkezés kerülése a már influenzás betegekkel.

Az influenza széles körű választ vált ki az egész szervezetben: a szervezet által ily módon termelt anyagok általános gyulladást okoznak, ami izom-, csont- és ízületi fájdalmat okoz, amit a tünetegyüttes okozta folyadékvesztés miatti ásványi anyag-hiány még hevenyebbé tesz.

Az influenza elleni védőoltás javasolt a népesség minden olyan szegmensében, ahol az immunvédelem csökkent, ami szövődmények kockázatának teszi ki őket: kisgyermekek, 65 év fölöttiek, krónikus betegek.

A legtöbb esetben az influenza lefolyása 4 nap és 1 hét közötti. Ha a tünetek tovább fennállnak, ajánlott a háziorvoshoz fordulni.

Az antibiotikum-kezelés egyáltalán nem hatásos influenzában, mivel ez egy vírusos betegség. Az antibiotikumok azonban igen hasznosak bakteriális szövődmények esetén, például pneumococcus okozta tüdőgyulladásban, de csak orvos utasítására szedjük őket.